ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΑΡΝΙ ΟΦΤΟ ΕΙΔΟΣ:
ΦΑΓΗΤΟ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:
ΚΡΗΤΗ

ΥΛΙΚΑ:
1 ΑΡΝΙ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ (ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΕΤΑΡΤΑ)
2 ΑΛΑΤΙ ΧΟΝΔΡΟ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ : Αρτιζομε με το αλατι το κρεας. Μετα περναμε καθε κομματι κρεας σε ενα καθαρισμενο κλαδι ξυλου η σιδερο. Σε ενα μικρο χωρο αναβουμε καλα καρβουνα. Μετα γυρω απο αυτο το χωρο κολλητα στερεωνουμε καλα το κρεας ορθιο. Ψηνομαι το κρεας καλα απο καθε μερια γυριζοντας το. Ψηνομε περιπου για δυο ωρες. Οταν το κρεας ψηθει και απο μεσα ειναι ετοιμο. Ο τροπος αυτος ψησιματος ειναι καθαρα παραδοσιακος και γινεται σε υπαιθρο. Για ευκολια μας μπορουμε το κρεας να το ψησουμε στην σχαρα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : Το φαγητο αυτο το συνανταμε σε γαμους βαφτισεις στο ηρακλειο και ειναι πολυ γευστικο. Επισης "σηκωνει" πολυ κρασι.

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

1 λάχανο - 1 ματσάκι μαιντανό - δυόσμο - μάραθο - 1/2 κιλό ρύζι - 4 ντομάτες - 2 φλιτζάνες λάδι - 3 κρεμμύδια - αλάτι, πιπέρι

Ξεχωρίζουμε τα φύλλα του λάχανου, αφού κόψουμε το κοτσάνι, και τα ζεματίζουμε να μαραθούν. Φτιάχνουμε τη γέμιση με τα παραπάνω υλικά. Παίρνουμε ένα -ένα φύλλο, το χωρίζομε στα δύο αφαιρώντας το κεντρικό νεύρο, βάζομε στην άκρη μια κουταλιά γέμιση και το τυλίγουμε κυλινδρικά η τριγωνικά. Στρώνουμε τους ντολμάδες κυκλικά σ' ένα τσικάλι, προσθέτουμε ανάλογο νερό και 2 κουταλιές λάδι και τους ψήνουμε σε σιγανή φωτιά. Κατά διαστήματα κουνάμε κυκλικά το τσικάλι, για να μην κολλήσουν.


ΧΟΧΛΟΙ

(Σαλιγκάρια) ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ(και σκόρδο)

1 κιλό χοχλοί - 1 κιλό κολοκύθια - 1/2 κιλό πατάτες - 1/2 κιλό μελιτζάνες (προαιρετικά) - 2 κρεμμύδια - 1 ποτήρι ελαιόλαδο - 1/2 κιλό ντομάτες - 5-6 σκελίδες σκόρδο - αλάτι, πιπέρι

Βράζομε, στραγγίζομε και καθαρίζομε τους χοχλιούς. Τσιγαρίζομε με το λάδι τα κρεμμύδια και ρίχνομε τους χοχλιούς, τη ντομάτα, το πιπέρι και το αλάτι. Παίρνουν δύο βράσεις και βάζομε το σκόρδο, τις πατάτες (χοντροκομένες), τις μελιτζάνες (σε φέτες) και τα κολοκύθια χαραγμένα στη μέση. Τα ψήνομε σε σιγανή φωτιά, χωρίς να ανακατέψομε, παρά μόνο κουνώντας κατά διαστήματα το τσικάλι.

ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΜΕ ΑΥΓΑ (σφουγγάτο)

1/2 κιλό κολοκύθια - 1/2 κιλό ντομάτες - 1 φλυτζάνα λάδι - 1 κρεμμύδι - 5 αυγά - αλάτι,πιπέρι

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο με το λάδι και τα κολοκυθάκια κομμένα σε στρογγυλές φέτες. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να ψηθούν καλά. Χτυπάμε τα αυγά και περιχύνουμε με αυτά το μείγμα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθούν

Χόντρος

Αλεσμένο στο χειρόμυλο σιτάρι. Η χρήση του στην κρητική μαγειρική κατά τα παλιότερα χρόνια ήταν ευρύτατη. Τον χόντρο τον χρησιμοποιούσαν σε διάφορα φαγητά και ήταν ιδιαίτερα νόστιμος με τους χοχλιούς.
Η διαφορά του από τον ξινόχροντρο έγκειται στο ότι ο μεν χόντρος είναι σκέτο χειρομυλισμένο σιτάρι ενώ ο ξινόχοντρος ήταν σιτάρι ψημένο σε ξινισμένο γάλα.
Σε πολλές περιπτώσεις ο απλός χόντρος αντικαθιστούσε το ρύζι, κυρίως σε περιοχές που δεν καλλιεργήθηκε ποτέ (ορεινές) αλλά και σε περιόδους που δεν υπήρχε στην τοπική αγορά.

Ξινόχοντρος

Ένα από τα διαδεδομένα φαγητά της Κρήτης. Παρασκευαζόταν από αλεσμένο σιτάρι και ξινισμένο γάλα και ήταν θαυμάσια τροφή που μπορούσε να την φάει κανείς είτε φρέσκια είτε αποξηραμένη στον ήλιο. Σε μερικές περιοχές της Κρήτης (χωριά του Αμαρίου και του Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου) προτιμούσαν να τον αποξηραίνουν σε σκιερό μέρος.
Η αποξήρανση του ξινόχοντρου δεν ήταν και πολύ εύκολη υπόθεση γιατί... άρεσε πολύ στις γάτες και όπου τον έβρισκαν αφύλακτο... τον εξαφάνιζαν. Οι πιο ευρηματικοί κρεμούσαν μια τάβλα με σχοινιά και εκεί πάνω γίνονταν η αποξήρανση πιο εύκολα, μια και δεν μπορούσαν να σκαρφαλώσουν ως εκεί οι γάτες

ΤΖΑΤΖΙΚΙ

ΥΛΙΚΑ

· 1 κούπα στραγγιστό Γιαούρτι
· 2 μικρά Αγγουράκια
· 2 κ. σ. Ελαιόλαδο
· 2 κ. σ. Ξύδι
· 1 κ. κ. (κοφτό) Αλάτι
· 4-5 κλωνιά Άνηθο
· 2 σκελίδες λειωμένο Σκόρδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα αγγουράκια κομμένα σε μικρούς κύβους με τη φλούδα τους.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα πριν σερβίρουμε. Αν το μείγμα μας δεν πετυχαίνει γιατί είναι αρκετά ρευστό, πρέπει να στραγγίσουμε τα κομμένα αγγουράκια σε μια πετσέτα πριν τα ανακατέψουμε με το γιαούρτι. Σερβίρετε σε μικρό πιάτο και γαρνίρετε με ένα μικρό κλωνί άνηθο ή μια ελιά.

ΜΠΕΚΡΗΣ ΜΕΖΕΣ

Υλικά

· 1 κιλό μοσχαράκι κομμένο κομματάκια (κατά προτίμηση ποντίκι)
· 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
· 1 κρεμμύδι μεσαίο ψιλοκομμένο
· 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
· 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
· αλάτι
· φρεσκοτριμμένο πιπέρι
· λίγο κύμινο τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το λάδι το κρεμμύδι, και την πιπεριά μέχρι να μαραθούν. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτω στο καυτό λάδι τα κομματάκια του κρέατος. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα αφήνοντας το κρέας να ασπρίσει καλά. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να μισοσκεπαστεί το κρέας, το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει με κλεισμένο το καπάκι, μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Μετά ανοίγουμε την κατσαρόλα, προσθέτοντας το κρασί και βράζουμε λίγο δυνατότερα με ανοιχτό καπάκι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την πιπεριά και τα μπαχαρικά.

ΣΟΥΧΛΙ

Υλικά για τη γέμιση

· 1 ½ κιλό κρέας μοσχαρίσιο (από μπούτι) κομμένο σε λεπτές φέτες---
· λίγο αλάτι-πιπέρι--- 150 γρ. βούτυρο---· χυμό από λεμόνι
· 250 γρ. κεφαλογραβιέρα---· 500 γρ. ντομάτες
Υλικά για το φύλλο
· ½ κιλό σκληρό αλεύρι---· 3 κουταλιές της σούπας λάδι
· 1 ποτήρι χλιαρό νερό---· 100 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

Πιπερώνετε καλά το κρέας και το σοτάρετε σε μεγάλο τηγάνι με το βούτυρο ώσπου να ροδοκοκκινίσει. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού, σκεπάζετε το τηγάνι και αφήνετε το κρέας να σιγοψηθεί για 1 ώρα περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτετε κατά το βράσιμο λίγο νερό. Αφήνετε το κρέας να κρυώσει λίγο και το πασπαλίζετε με λίγο αλάτι. Ετοιμάζετε το φύλλο, ρίχνετε το νερό, το λάδι και το αλάτι μέσα στο αλεύρι και τα ζυμώνετε καλά. Σκεπάζετε την ζύμη και την αφήνετε για 30 λεπτά περίπου. Κόβετε το τυρί σε φέτες στο μέγεθος του κρέατος και κόβετε τις ντομάτες σε φέτες. Ανοίγετε πολύ λεπτό φύλλο και το κόβετε σε τετράγωνα. Βάζετε στη μέση κάθε κομμάτι φύλλου, μία φέτα κρέας, μία φέτα τυρί και πάνω μία φέτα ντομάτα. Κλείνετε το φύλλο ενώνοντας πρώτα τις δύο άκρες και ύστερα τις άλλες δυο αντικριστά και τις βρέχετε να κολλήσουν. Αλείφετε το σουχλί με το λιωμένο βούτυρο και το τοποθετείτε, με το κλείσιμο προς τα κάτω, σ ένα μεγάλο βουτυρωμένο ταψί. Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ(ΓΛΥΚA)

ΜΠΟΥΡΕΚΙ

Υλικά για το φύλλο
· ½ κιλό αλεύρι
· 3 κουταλιές λάδι
· ½ κουταλάκι αλάτι
· 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
· 1 περίπου ποτήρι χλιαρό νερό

Υλικά για τη γέμιση
· 1 ½ κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
· 1 ½ κιλό κολοκύθια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
· 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
· 1 νεροπότηρο αλεύρι
· 1 κιλό μυζήθρα
· 200 γρ τυρί κασέρι τριμμένο
· αλάτι -πιπέρι
· 1 φλυτζάνι λάδι
· 1 ποτήρι γάλα
· 2 αυγά
· 2 κουταλιές στάκα
· σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε το φύλλο ρίχνετε το νερό, το λάδι, το αλάτι και το κρασί μέσα στο αλεύρι και τα ζυμώνετε καλά. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε για 30 λεπτά περίπου. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγετε 2 μέτρια φύλλα. Απλώνετε το ένα φύλλο σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί. Απλώνετε μετά σε στρώσεις τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τη μυζήθρα. Ρίχνετε πάνω στην κάθε στρώση λίγο αλάτι και πιπέρι, λίγο δυόσμο, λίγο αλεύρι και λίγο κασέρι. Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και τη στάκα και ρίχνετε αυτό το μίγμα από πάνω. Περιχύνετε το μπουρέκι με το λάδι. Τοποθετείτε από πάνω το άλλο φύλλο, το αλείφετε με λίγο λάδι και το πασπαλίζετε με σουσάμι. Κόβετε το μπουρέκι σε τετράγωνα κομμάτια και το ψήνετε για 1-1 ¼ ώρα σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο.


ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ ΚΡΗΤΗΣ


ΥΛΙΚΑ:
1. 1 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ
2. 3,5 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ Η ΧΥΜΟ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
3. ½ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΤΣΑΓΙΟΥ ΚΑΡΥΔΟΨΥΧΑ
4. ΣΟΥΣΑΜΙ
5. ΚΑΝΕΛΛΑ
6. ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ (3-4 ΚΙΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
1. 1 ΚΙΛΟ ΖΑΧΑΡΗ
2. 3 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ
3. 1 ΒΑΝΙΛΙΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ : Ζυμωνουμε το αλευρι με τη τσικουδια η με το χυμο λεμονιου και ριχνουμε λιγο νερο ωστε η ζυμη να γινει σφυχτη. Συνεχιζουμε το ζυμωμα για αρκετη ωρα, ωσπου να γινει η ζυμη λεια. Υστερα τα χωριζουμε σε μπαλες, μεγεθους μικρου πορτοκαλιου και τις ανοιγουμε σε λεπτο φυλλο περιπου 2 εκατοστων. Τυλιγουμε τις κορδελες σε σχημα τριανταφυλλου πιεζοντας στη βαση για να κολλησουν.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Παιρναμε την τυλιγμενη κορδελα ς΄ενα πηρουνι και τη βουταμε στο καυτο λαδι. Προσεχουμε να ψηθουν χωρις να κοκκινησουν. Τα βγαζουμε απο το λαδι. Βραζουμε το νερο με τη ζαχαρη σε 10 λεπτα (σιροπι). Μετα προσθετουμε την βανιλια. Βουταμε τα ξεροτηγανα στο σιροπι. Υστερα τα βγαζουμε απο το σιροπι και βαζουμε κανελλα, σουσαμι και ψιλοκοπανισμενη καρυδοψυχα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : Οταν ειναι ετοιμα τα βαζουμε σε μεγαλες λεκανες και τα φυλαμε στην αποθηκη του σπιτιου. Τελος τα σκεπαζουμε για να μην αναπαλιασουν


ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ:
1. 1 ΦΛΥΤΖΑΝΑ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΛΑΔΙ (ΜΙΣΟ-ΜΙΣΟ)
2. 2 ΦΛΥΤΖΑΝΕΣ ΖΑΧΑΡΗ
3. 1 ΦΛΥΤΖΑΝΑ ΓΑΛΑ
4. 2 ΑΥΓΑ
5. 3 ΒΑΝΙΛΙΕΣ
6. 1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΑΜΜΩΝΙΑ
7. 2,5 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΜΠΕΪΚΙΝ
8. 1 ΚΙΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΑΛΑΚΟ
9. 1 ΑΝΘΟΤΥΡΟ
10. ΛΙΓΟ ΔΥΟΣΜΟ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ : Σε ενα μπολ ζυμωνουμε τον ανθοτυρο με λιγη ζαχαρη και ψιλοκομμενο το δυοσμο. Σε ενα αλλο μπολ ανακατευουμε το βουτυρο, το λαδι, τη ζαχαρη, το γαλα, τα αυγα, τις βανιλιες, την αμμωνια διαλυμενη σε λιγο νερο, το αλευρι με μπεϊκιν και κανουμε ενα ζυμαρι μαλακο. Ανοιγουμε το φυλλο και το κοβουμε με ενα ποτηρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Παιρνουμε το καθε φυλλαρακι στην παλαμη μας και το γεμιζουμε με μια κουταλια απο το μειγμα. Με τα δυο δαχτυλα του αλλου χεριου κλεινουμε με 7-8 πιασιματα το λυχναρακι. Αλειφουμε με αυγο και ριχνουμε κανελλα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο μεχρι να ροδισουν.


ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Υλικά
· 600 γρ βούτυρο
· 250 γρ ζάχαρη άχνη
· 2 κρόκους αυγών
· 2 φακελάκια βανίλια
· 2 κουταλάκια μπέικιν πάουτερ
· 3 κουταλιές κονιάκ
· 250 γρ αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντραλεσμένα
· 1 κιλό αλεύρι μαλακό
· ½ κιλό ζάχαρη άχν


Εκτέλεση

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι ν΄ ασπρίσει και συνεχίζετε με τους κρόκους, τη βανίλια, το μπέικιν-πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, τα αμύγδαλα και προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι. Ζυμώνετε αρκετή ώρα (η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή για να πλάθεται εύκολα). Πλάθετε τους κουραμπιέδες και τους βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί . Τους ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20΄περίπου. Μόλις τους βγάλετε, τους πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη. Όταν κρυώσουν, τους τοποθετείτε και τους πασπαλίζετε ακόμα μία φορά με ζάχαρη.


ΨΩΜΑΚΙΑ

Υλικά

· 100 γρ. μαγιά μπύρας
· μισό κιλό γάλα
· 200 γρ. βούτυρο φυτίνη
· 350 γρ. ζάχαρη
· αυγά
· 1 ½ κιλό αλεύρι

Εκτέλεση

Χτυπώ τα αυγά ολόκληρα διαλύω την μαγιά σε χλιαρό γάλα τα βάζω στ΄αυγά και την ζάχαρη. Σε άλλη λεκάνη βάζω λίγο αλεύρι και το βούτυρο και το τρίβω με τα χέρια και μετά τ΄ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί. Σκεπάζω την ζύμη κάπου μισή ώρα και μετά τα πλάθω, τους βάζω αυγό και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C κάπου 10 λεπτά.



ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ


ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

Υλικά για το φύλλο
· 1 ½ κιλό αλεύρι
· 2 ½-3 ποτήρια χλιαρό νερό
· 6 κουταλιές της σούπας λάδι
· το χυμό ενός λεμονιού
· 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Υλικά για την γέμιση
· ¾ του κιλού μυζήθρα
· ¾ του κιλού ανθότυρο
· ½ του κιλού μαλάκα
· 2 αυγά
· αλάτι
· 2 αυγά χτυπημένα
· σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Για να φτιάξετε την γέμιση, πλένετε το δυόσμο και τον αφήνετε να στραγγίσει. Τον βάζετε σε μπολ, προσθέτετε την μυζήθρα, τον ανθότυρο, τη μαλάκα, τα αυγά και το αλάτι και αναμιγνύετε όλα τα υλικά πολύ καλά . Σκεπάζετε την ζύμη και την αφήνετε γι μια ώρα περίπου. Ανοίγετε το φύλλο, μέτριο στο πάχος και το κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια. Παίρνετε με ένα υγρό κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τη βάζετε στην άκρη κάθε κομματιού. Κλείνετε τα καλιτσούνια σε σχήμα μισοφέγγαρου. Αλείφετε τα καλιτσούνια με τα αυγά και τα πασπαλίζετε με σουσάμι. Τα τοποθετείτε σ’ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200οC, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.



ΣΤΑΚΑ

Υλικά (για 6 άτομα)
· 1 κιλό στάκα
· 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
· 1 φλυτζανάκι νερό (καυτό)
· 12 αυγά

Εκτέλεση

Αδειάζετε την στάκα σε μια κατσαρόλα. Σε ένα λεκανάκι βάζετε το αλεύρι. Ψήνετε τη στάκα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει τελείως (πριν βράσει). Όταν λιώσει, παίρνετε 3-4 κουταλι.ες στάκα, τις βάζετε στο λεκανάκι σιγά-σιγά στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη στάκα, ανακατεύοντας συνέχεια.
Ψήνετε για μισή ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά. Όταν ψηθεί, προσθέτετε 1 φλιτζανάκι καυτό νερό.
Τηγανίζετε 2 αυγά μάτια για κάθε άτομο. Σερβίρετε τα αυγά ανά δυο και σε κάθε πιάτο προσθέτετε 2 κουταλιές στάκα.



ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

Υλικά

· 1 κιλό Αλεύρι
· ½ ποτήρι λάδι
· 240 γρ. Ζάχαρη
· 1 ποτήρι Μούστος
· 1 κοφτή κουταλιά Αμμωνία
· ½ ποτήρι νερό
· σουσάμι

Εκτέλεση

Ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να γίνουν μια λεία ζύμη. Πλάστε τα κουλουράκια και απλώστε τα σε ίσιο ταψί . Αλείψτε τα με νερό. Πασπαλίστε τα με σουσάμι και σκεπάστε τα με βρεγμένη λαδόκολλα και ψήστε σε δυνατό φούρνο.



ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ



ΥλικάΥλικά
· 4 ποτήρια λάδι
· 1 ποτήρι πορτοκαλόζουμο (όχι γεμάτο)
· 1 ποτήρι ζάχαρη
· 2 κουταλάκια σόδα διαλυμένη σε χυμός ενός πορτοκαλιού
· 1 φλιτζανάκι κονιάκ
· κανέλλα (λίγη), γαρύφαλλα, ξύσμα ενός πορτοκαλιού
· 1 1/2 κιλό αλεύρι
Για το μέλωμα
· 2 ποτήρια ζάχαρη
· 2 ποτήρια νερό
· 2 ποτήρια μέλι



Εκτέλεση
Χτυπάτε το λάδι με την ζάχαρη και συνεχίζετε με τα κανελογαρίφαλα, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό ενώ, το μπέικιν-πάουτερ διαλυμένο στο κονιάκ, το ξύσμα, τα καρύδια και το αλεύρι.. Ζυμώνετε καλά, πλάθετε τα μελομακάρονα και τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσουν και ετοιμάζετε το σιρόπι. Μόλις βράσει σε χαμηλή φωτιά βουτάτε τα μελομακάρονα, τα αφήνετε ένα λεπτό και τα ανασύρετε με τρυπητή κουτάλα. Τα πασπαλίζετε με τα καρύδια.